onsdag den 19. december 2012

Politiet blev dømt igen.


I dag kan man i aviserne læse at politiet igen er blevet dømt for ulovlige masseanholdelser. Dette er langt fra første gang, og så men nok heller ikke den sidste. Uanset om man mener at politiet bare gjorde deres arbejde eller ej, så er det altså vigtigt i et retssamfund at politiet overholder de love som de selv skal opretholde, for ellers ryger tilliden til dem. De kan ikke lave deres regler som går imod de love som er demokratisk besluttet. Uanset om de synes de er rigtige eller ej, for dette vil ændre samfundet i retning af en politistat, og det er vel de færreste der ønsker det.

Vi har brug for at tro på politiet, men de har i høj grad også brug for at vi har tillid til dem. I langt de fleste sager de opklarer, har de gjort brug af vidner som har betroet sig til politiet. Hvis en stor del af befolkningen mister tilliden til dem, så vil antallet af vidner også falde. Eller sagt på en anden måde. Vidnerne vil stadig være der, men de vil måske sige at de ikke har set det, som de i virkeligheden har set.

Politiets historie er ikke kun fyldt med heltegerninger. Under 2. verdenskrig forlangte nazisterne at 16 kommunister skulle anholdes af det danske politi. Man kan ikke ligefrem sige at politiet var vrang villig i den aktion, for de anholdt ikke mindre end 200.                        

Omkring 10 danskere bliver hvert år dræbt af de danske politi, og i mange af sagerne har der været stor kritik af det nødvendige i dette.

Til klimatopmødet blev tilfældige tilskuere og en flok Hare Krishna tilhængere også anholdt. Ikke fordi de havde gjort noget, eller fordi det er ulovligt at gå i grimt orange tøj, men fordi politiet bare anholdt alle som de stødte på.

Politiet glemmer ofte at det er befolkningen de arbejder for. De er altså ikke en lovlig rockerbande der kan rende rundt og te sig som de har lyst til.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar